“Півтора місяця без м’яса і поганих думок”: стереотипи та обмеження під час Великого посту

З понеділка в Україні розпочинається Великий піст. Цьогоріч він триватиме 48 днів – з 15 березня до 1 травня.  Про те, як правильно підготувати свій організм та свідомість, як харчуватися, щоб не завдати шкоди здоров’ю та про стереотипи, що існують навколо посту читайте у нашому матеріалі. 

До посту готуємося фізично та морально

Настоятель храму святих Кирила та Мефодія м. Черкаси Андрій Шиманович розповідає, що до посту потрібно приходити поступово, а не різко. Тому під час тижня Масниці вже варто відмовитися від м’яса.

– Постувати можна всім, хто ідентифікує себе як православний християнин. Через таку практику віряни можуть відчути єдність між собою та переживання загальних подій. Сенс посту в тому, щоб кожний християнин відчув себе не просто наодинці з Богом, а частиною спільноти Церкви Христової, – розповідає отець Андрій. 

А також зазначає, що утримання від їжі – це не самоціль посту, а засіб для досягнення чогось більшого. 

– Тому перетворювати піст просто на дієту доволі дивно та неправильно. З іншого боку, говорити, що на їжу у цей період взагалі не потрібно звертати увагу теж невірно. Піст має чіпати і душу, і тіло. Жоден з цих складових повністю не повинен випадати. Наша мета – це не дошкулити своєму тілу через голодування чи якось йому зашкодити. Ні. Але обмеження в їжі підготовлюють душу до більш вільної реалізації своїх прагнень. 

Консультант-нутриціолог Наталія Коломієць говорить, що готувати організм потрібно заздалегідь і через те, що будь-які обмеження людина сприймає стресово. 

– Організм варто готувати до посту приблизно за тиждень до початку: перейти на рослинну їжу, потрохи починати обмежувати себе від споживання продуктів тваринного походження. Спочатку можна замість м’яса вживати рибу та морепродукти.  Можна практикувати розвантажувальні дні, адже перший день посту, понеділок – це день голодування. Тому дуже важливо перед ним не наїдатися, адже буде ще важче.

Якщо взяти продуктовий набір, то бажано за тиждень до посту відмовитися від алкоголю, тяжкої жирної їжі, різноманітного “харчового сміття”, напівфабрикатів, термообробленої їжі, печива, тортів тощо. Тобто від всього того, до чого швидко звикаєш, але повільно відвикаєш. Варто перейти на просту органічну, натуральну їжу. 

І звичайно ж, підготувати свою мотивацію. Вона має йти зсередини, тоді у вас все вийде, – розповідає Наталія.

Консультуємося з лікарем та здаємо аналізи

Наталія Коломієць також радить перед початком посту перевірити себе, стан свого організму на рахунок прихованих захворювань, здати загальні аналізи та проконсультуватися з сімейним лікарем. Тобто зрозуміти, що всі ваші органи та системи працюють злагоджено та нічого не завадить вам слідувати обмеженням в їжі.

Не всім людям можна обмежувати себе в харчуванні під час посту

Нутриціолог Наталія каже, для деяких людей відмова від харчових продуктів, заборонених під час посту, є небажаною. 

– Перш за все – це діти, вагітні та жінки, які вигодовують грудним молоком. Також не варто обмежувати харчування дівчатам, які планують вагітність, людям з тяжкими хронічними захворюваннями, особливо – з хворобами нирок, шлунково-кишкового тракту, діабетом, онко- та інфекційними захворюваннями. Протипоказаний піст і людям, які займаються важкою фізичною працею та мандрівникам, тобто тим, хто мусить щодня витрачати велику кількість енергії.

Отець Андрій також говорить, що Церква завжди йде на зустріч людям, які мають захворювання, та дозволяє послаблювати піст.

– Здоров’я – це дар Божий і, відповідно, ми повинні його плекати й не ризикувати ним.  Які саме послаблення дозволяти треба обирати індивідуально, у зв’язку зі станом здоров’я, ритмом життя, фізичними та інтелектуальними навантаженнями, – говорить настоятель храму. 

Чим можна замінити харчові продукти тваринного походження?

Нутриціолог Наталія говорить, що набір продуктів, які можна споживати під час посту теж доволі різноманітний та містить багато поживних речовин. 

– Звичайно, тваринний білок – є джерелом всіх амінокислот, але коли ви їсте різноманітну рослинну їжу, кожного дня щось нове, то так чи інакше все одно отримуєте всі ці поживні речовини. Головне – щоб раціон був більш-менш різноманітним. 

Варто споживати зелень, фрукти, різноманітні коренеплоди, горіхи, насіння, гриби, тофу, рослинне молоко: мигдальне, кокосове, соєве. 

Але постарайтеся їжу сильно не висмажувати. Адже навіть корисний продукт так може стати шкідливим.

Також зараз є великий вибір протеїнових коктейлів, які створюються на соєвому чи гороховому ізоляті. Завдяки ним ви отримаєте необхідну дозу білка, – радить нутриціолог.

Ідеальний раціон під час посту

Наталія Коломієць для прикладу радить так складати свій раціон під час посту:

День, коли можна гарячі страви з маслом

Сніданок: два стакани теплої води з лимоном, смузі на кокосовому або іншому рослинному молоці з бананом, горішками та іншими фруктами або ягодами за бажанням. Можна з’їсти кашу з печеними або сирими овочами, випити протеїновий коктейль на соєвому ізоляті з фруктами та на рослинному молоці.

Обід: овочевий суп з грибами, квашена капуста з вареною квасолею,  томатами і часником

Перекус (якщо дуже кортить): тост з бездріжджового хліба з авокадо та в’яленими помідорами.

Вечеря: свіжий салат з зелені та овочів, хлібець з хумусом та тушкований сир тофу в соєвому соусі.

У проміжках між прийманням їжі варто вживати чисту воду, трав’яні чаї, напої з цикорію, свіжі ягідні морси, можна трішки меду.

У дні, коли не можна вживати готові гарячі страви, раціон можна складати з хліба, сирих овочів та фруктів, зелені, квашеної продукції, горіхів, насіння, рослинних олій, трав’яних чаїв або просто води та меду. Тут вже все залежить від того, як людина собі розподілить протягом дня ці продукти.

За бажанням приймаємо додаткові вітаміни 

Під час посту Наталія Коломієць радить приймати додаткові вітаміни.

– Це може бути Омега-3, вітаміни груп A, B, D, E. Можна додати цинк та силен. Але, знову ж таки, на рахунок цього варто проконсультуватися з лікарем чи дієтологом, адже у кожної людини свої індивідуальні потреби. Але скажу точно, що вітаміни зайвими не будуть.  

У Церкві також не заперечують вживання додаткових вітамінів під час дотримання посту.

Очищуємо свої думки та “фільтруємо” надходження інформації ззовні

Отець Андрій каже, що наші думки продукуються під впливом зовнішніх вражень. Тому варто обмежувати надходження зайвої інформації.

– Це те, що ми впускаємо в нашу душу через органи чуття. Все це закарбовується в нашій свідомості та потім відтворюється у вигляді сновидінь, фантазій та образів. Тому найкращий спосіб позбавити себе небажаних думок – це обмеження зовнішнього впливу на свою душу. Тому є сенс зменшити кількість телебачення та інтернету.

Ніхто не каже про те, що потрібно повністю відмовитися від соціального життя. Ми його продовжуємо, але з обмеженнями, які самі для себе обираємо.

Проблема в тому, що досі вся православна церква живе за чернечим пісним уставом, який був написаний для монахів та ченців у V-VI столітті. Тому він такий суворий і звичайним людям у сучасному світі дотримуватися його доволі важко. Якщо ви відчуваєте загрозу для свого здоров’я – можна ці обмеження послаблювати. Головне – робити це під судом власної совісті, адже християнин повинен бути дорослим, свідомим та не потребувати зовнішнього цензора, – каже настоятель храму.

“Якщо під час посту у вас щось не виходить, це не привід усе полишати”

Отець Андрій розповідає, що навіть якщо під час посту у вас трапився “зрив” – це не привід здаватися та все залишати.

– Якщо ви дійсно вирішили дотримуватися посту, але щось у вас не вийшло – це нормально. Всі ми не ідеальні люди. І якісь одномоментні відхилення не скасовують ваших добрих намірів. 

Також хочу побажати людям позбутися стереотипів щодо того, що піст це дуже важко та що він призначений лише для церковних людей.  Ще один розповсюджений стереотип – що важлива під час посту лише духовна складова. Це не так. Тілесна також дуже важлива. А якщо маєте сумніви чи запитання, звертайтеся до священників, вони завжди раді вас проконсультувати, – каже отець Андрій. 

Виходимо з посту теж поступово та готуємо для цього організм

Наталія Коломієць зазначає, що, як і перед початком посту, після його завершення організм потрібно поступово готувати до змін. 

– Якщо відразу після тривалого обмеження дуже наїстися – організм відчує неабиякий стрес. М’ясо варто починати їсти поступово та у невеликих кількостях. А почати взагалі краще з риби, йогуртів чи кефіру. Після цього краще їсти відварене чи запечене біле м’ясо. 

Підготувала Інга Голик

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *